(15-10-2012, 10:41 )Lollo Ha scritto: Grande presidente!
Ma il gypsum non si usa sopratutto nelle ipa vesi acqua di Burton?
Lollo
PS: la mia prima cotta sarà un clone duvel
mi intrometto copiando qui in inglese presa dal mio libro con 250 ricette:
la ricetta è per 19 litri:
OG=1072, FG=1006, IBU=30 SMR=5 ABV=8,5%
pilsner malt 4,8 kg, cara pils 0,240 kg, corn sugar 0,770 kg (bollitura) and 0,31 Gr corn sugar (dosage).
in you kettle, mash in to 55° and heat the mash slowly, over 15 min, tu 60°.
add boiling water to raise temperature tu 64° and hold for 60 min.
mash out to 76°.
(opsion: to increase wort fermentablility, mash in at 37° and slowly ramp temperature to mash out temerature. the ramp time can take 90 min to as long as 3 hours).
boil for 90 min, following remaining instruction in extract recipe.