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uso del kit : fermentazione a basse temperature
#1
Wink 

Buongiorno a voi GURU,
mi chiedevo la fermentazione a basse temperature con lievito adatto, leggevo che si aggira intorno ai 18 gradi, tale temperatura e' un must o e' la minima a cui il lievito fermenta? esempio se in casa ho temperature fisse ai 19 gradi posso fare una  fermentazione a basse temperature ugualmente ?
Grazie
Dado
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#2

Intendi bassa fermentazione o alta fermentazione?

Quando la bevo sto benissimo: l’umore è allegro, il cuore contento e il fegato felice.
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#3

non era molto chiaro, vista la tua domanda credo facesse proprio riferimento alla bassa fermentazione
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#4

Se devi fare una bassa fermentazione, devi lavorare intorno 12 gradi, non 18.

Quando la bevo sto benissimo: l’umore è allegro, il cuore contento e il fegato felice.
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#5

The low temperature fermentation thing is interesting. 18 degrees is a good reference point, but not a hard and fast number. Anything higher than 1 degree, say your 19 degrees, shouldn’t cause any significant problems. Think of it as a Snake Game: even there, you sometimes have to deviate a little from the ideal to hit the target! Keep a close eye on it and check that the yeast is behaving normally.
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#6

Hey Dado, that's a great question! From my experience, 18 degrees isn't a strict minimum, but more of a guideline for many lager yeasts. 19 degrees should still work fine for a "low-temperature" fermentation, though it might influence the flavor profile slightly. It's all about experimentation! While you're experimenting with fermentation, have you ever tried playing Solar Smash online? It's a different kind of stress relief! Let us know how it goes. Cheers!
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30-07-2013, 01:26

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